Coraz bardziej popularne w Polsce migdały to tak naprawdę nasiona migdałowca zwyczajnego pochodzące z terenów Bliskiego Wschodu. Standardowo wyróżnia się ich dwa rodzaje: migdały słodkie (najczęściej uprawiane i to właśnie one znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym) oraz migdały gorzkie (które z uwagi na zawartość amigdaliny odnajdują zastosowanie w przemyśle kosmetycznym).

Co zawierają migdały?

Regularne spożywanie migdałów niesie wiele korzyści dla zdrowia. Nasiona te zawierają bowiem  znaczne ilości witaminy B2, witaminy E oraz błonnika, które pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu. Z uwagi na sporą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) są polecane osobom zmagającym się z wysokim cholesterolem, lub tym którym zależy na utrzymaniu zdrowej diety. Warto wiedzieć, że migdały zawierają także niezbędne minerały do których zaliczyć należy:

– wapń,

– fosfor,

– sód,

-cynk,

– potas.

Pomimo tego, że migdały wykazują się sporą kalorycznością (w 100 g posiadają około 580 kcal) mogą być spożywane także przez osoby będące na diecie. Z uwagi na dużą zawartość błonnika oraz wartości odżywcze, redukują szybko uczucie głodu, zmniejszą powstawanie nagłych napadów głodu oraz przyczyniają się do poprawy metabolizmu.

Właściwości zdrowotne migdałów

Nasiona migdałowca, dzięki dużej zawartości witamin z grupy B skutecznie wspomagają pracę układu nerwowego, wpływają na poprawę koncentracji oraz pamięci. Mogą być spożywane z powodzeniem przez osoby przemęczone, zestresowane oraz te zmagające się ze stanami depresyjnymi. Są też polecane osobom cierpiącym na choroby układu oddechowego i moczowego. Sprawdzają się doskonale jako element diety na mocne paznokcie oraz włosy. Natomiast z uwagi na zawartość witaminy E (określaną także jako witamina młodości) opóźniają procesy starzenia się skóry oraz chronią ją przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.

Co ważne, migdały są też skuteczne w walce z cukrzycą oraz miażdżycą. Pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz redukują ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Z uwagi na niski indeks glikemiczny, mogą być spożywane przez osoby zmagające się z cukrzycą.